środa, 3 sierpnia 2011

Homemade fast food .... czyli frytki z batatów :)

Staram się unikać "fast foodowego" jedzenia, ale każdemu czasem marzą się pyszne, smażone frytki :) Zwykłe pieczone ziemniaki czy frytki są nudne i powszechne, żeby wprowadzić trochę finezji do kuchni, używam do mojej wersji frytek, słodkich ziemniaków, czyli batatów. 






Ta odmiana ziemniaków jest jeszcze mało popularna w Polsce, ale z pewnością można dostać bataty w marketach.  Mają więcej składników odżywczych niż zwykłe ziemniaki, są o wiele zdrowsze i odrobinę mniej kaloryczne. Aby zachować te cenne składniki odżywcze, trzeba je gotować lub piec ze skórką. 
Teraz troszkę się powymądrzam :) i napiszę o zaletach jedzenia batatów. Podstawowym elementem zdrowotnym batatów są białka, które posiadają właściwości antyoksydacyjne, które są przyczynami stanów chorobowych. Oznacz to że są idealną bronią w walce z wolnymi rodnikami. Bataty są bogate w błonnik, witaminę A-występującą w postaci beta-karotenu, witaminę C oraz mangan, potas, miedź, żelazo czy witaminy z grupy B. Są szczególnie zalecane osobom cierpiącym na choroby układu krążenia, raka jelita cienkiego czy raka okrężnicy. Składniki z batatów oprócz funkcji antyoksydacyjnej wspomagają system odpornościowy. Chronią przed astmą, osteoporozą czy reumatoidalnym zapaleniem stawów. Nic tylko jeść!!!



Na jedną porcję frytek z batatów potrzebujemy:
2 średniej wielkości bataty
1 łyżkę oliwy (ja użyłam oleju rzepakowego)
odrobinę chili 
pieprz cytrynowy (od którego jestem uzależniona:))
sól 

Jako pyszny orzeźwiający dodatek polecam domowy sos jogurtowy, do którego przygotowania potrzebujemy: 
3 łyżki jogurtu greckiego bądź innego gęstego
świeżą pietruszkę, niewielki pęczek
sól, pieprz, oregano




Bataty obieramy ze skórki
 
Kroimy w słupki grubości ok 1,5 cm

Pokrojone bataty przekładamy do niewielkiej miski, dodajemy łyżkę oliwy

Posypujemy bataty przyprawami chili i pieprzem cytrynowym oraz odrobiną soli


Mieszamy wszystko dokładnie łapkami, tak by kawałki były oblepione przyprawami i oliwą, to zapobiegnie przywieraniu podczas pieczenia


Przekładamy na blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut

Kiedy frytki się pieką, przygotowujemy sos jogurtowy: 





Jogurt, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy mieszamy w małej misce, żeby smak był wyraźniejszy możemy dodać łyżkę soku z limonki


Upieczone frytki z batatów podajemy ciepłe z lekkim sosem jogurtowo-ziołowym :)



-1 kubek słodkich ziemniaków pokrywa znaczne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A,
-o wiele zdrowsze jeśli spożywa się je razem ze skórką-obecność beta-karotenu,
-wolne od tłuszczu a tym samym napakowane w witaminę E!,
-spore dawki mikroskładników-potas, żelazo, miedź, potas, cynk,
-zdecydowanie więcej błonnika pokarmowego znajduję się w batatach niż w płatkach owsianych. Jak wiadomo błonnik usprawnia pracę układu pokarmowego,
-niskokaloryczne, wolne od cholesterolu, z bardzo niską zawartością sodu.