wtorek, 2 sierpnia 2011

Roladki z polędwicy...

Ten przepis wymaga nieco więcej zaangażowania i czasu, ale końcowy efekt i smak jest oszałamiający :)


Potrzebujemy:
0,5 kg polędwicy lub innego chudego mięsa 
6 sztuk suszonych pomidorów
1/2 małej cebuli
1/2 opakowania fety
oregano, pieprz, sól, przyprawę do mięs według gustu

Pomidory, fetę i cebulę kroimy w paski.

Polędwicę kroimy w 1,5 cm plastry, na każdym kawałku układamy cebulę, fetę, suszone pomidory, posypujemy przyprawami


Każdy kawałek mięsa zwijamy w dość ścisły rulon (jeśli się rozpada możemy użyć wykałaczki), układamy na foli aluminiowej lub w naczyniu żaroodpornym 


 Rulonik z mięsem możemy posypać na wierzchu ulubioną przyprawą do mięsa oraz świeżymi ziołami (użyłam świeżej posiekanej kolendry). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, na około 25-30 minut.

Upieczone ruloniki możemy podawać na dwa sposoby: w całych kawałkach, doskonale smakują z sosem grzybowym

Lub możemy pokroić w cienkie plasterki, wówczas możemy je podawać na zimno jako przystawkę :) efekt wizualny jest mega apetyczny :)


Moja wersja obiadowa to roladki podane z kaszą kuskus z zielonym groszkiem i surówką pomidorowo-rzodkiewkową