czwartek, 4 sierpnia 2011

Kolba kukurydzy na sałatce...

      Pomysł na śniadanie lub wczesny obiad to szybka do przygotowania kolba kukurydzy na sałatce. 






 Kukurydza, zwłaszcza cukrowa, ma słodkawy, delikatny posmak i idealnie komponuje się z chudym mięsem oraz pomidorami. Ma niewiele kalorii, dostarcza sporo błonnika i ma sporo witamin z grupy B.



Na jedną porcje:

1 kolba kukurydzy (cukrowej)
ok. 150 g piersi z kurczaka
ok. 15 sztuk pomidorków koktajlowych
kilka liści sałaty
sól, pieprz
łyżka cukru
łyżka oliwy



 Kolbę kukurydzy obieramy


Łamiemy na mniejsze części


Gotujemy we wrzącej osolonej i lekko posłodzonej wodzie ok. 5 minut


W tym czasie przygotowujemy składniki do sałatki. Pierś z kurczaka kroimy w paski, posypujemy przyprawami


Podsmażamy na oliwie z oliwek, do momentu aż uzyskamy piękny złoty kolor :)



Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki


Sałatę rwiemy na kawałki i umieszczamy wraz z pomidorami w misce, posypujemy solą i pieprzem


Ugotowaną kukurydzę wyjmujemy z wody i wrzucamy na kilka minut na patelnię obok kurczaka, żeby się lekko zrumieniła


Sałatę przekładamy na talerz, na wierzchu kładziemy kawałki kolby kukurydzy i pierś z kurczaka :) Proste i smaczne, niskokaloryczne danie gotowe