Pomysł na śniadanie lub wczesny obiad to szybka do przygotowania kolba kukurydzy na sałatce.
Kukurydza, zwłaszcza cukrowa, ma słodkawy, delikatny posmak i idealnie komponuje się z chudym mięsem oraz pomidorami. Ma niewiele kalorii, dostarcza sporo błonnika i ma sporo witamin z grupy B.
Na jedną porcje:
1 kolba kukurydzy (cukrowej)
ok. 150 g piersi z kurczaka
ok. 15 sztuk pomidorków koktajlowych
kilka liści sałaty
sól, pieprz
łyżka cukru
łyżka oliwy
Kolbę kukurydzy obieramy
Łamiemy na mniejsze części
Gotujemy we wrzącej osolonej i lekko posłodzonej wodzie ok. 5 minut
W tym czasie przygotowujemy składniki do sałatki. Pierś z kurczaka kroimy w paski, posypujemy przyprawami
Podsmażamy na oliwie z oliwek, do momentu aż uzyskamy piękny złoty kolor :)
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki
Sałatę rwiemy na kawałki i umieszczamy wraz z pomidorami w misce, posypujemy solą i pieprzem
Ugotowaną kukurydzę wyjmujemy z wody i wrzucamy na kilka minut na patelnię obok kurczaka, żeby się lekko zrumieniła
Sałatę przekładamy na talerz, na wierzchu kładziemy kawałki kolby kukurydzy i pierś z kurczaka :) Proste i smaczne, niskokaloryczne danie gotowe