czwartek, 21 lipca 2011

My daily food...

Kanapkowa pasta z tuńczyka i zielonego groszku

To moja propozycja na zdrowe i pożywne śniadanko. Pastę przyrządza się dość szybko, więc to dobre rozwiązanie dla pracujących osób, które nie maja zbyt wiele czasu na poranne gotowanie. 

Składniki:
1 szklanka mrożonego zielonego groszku
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka jogurtu greckiego
opcjonalnie mały ząbek czosnku
pół puszki tuńczyka w sosie własnym
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz do smaku

Groszek ugotować w odrobinie wody z solą (gotujemy ok. 5 minut), lekko ostudzić. Rozgnieść widelcem lub zmiksować w blenderze, dodać rozdrobnionego tuńczyka, masło, jogurt, czosnek i przyprawy, wszystko wymieszać.  Podawać z pieczywem.








Zamiast porannej kawy pyszne mleko sojowe o smaku waniliowym :