Łosoś na szpinaku z sosem tatarskim
Składniki: (porcja dla 2 osób)
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego albo roślinnego
- 2 filety z łososia
- 250 g szpinaku
- 2 łyżki nisko tłuszczowej creme fraiche
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka kaparów, odsączonych
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- kawałki cytryny, do dekoracji
Na patelni rozgrzać olej, filet z łososia przyprawić z obu stron sola i pieprzem, po czym smażyć przez około 4 minuty z każdej strony, aż będzie złocisty. Zdjąć z patelni, następnie wrzucić na niż szpinak, przyprawić (dodałam tez 1 mały ząbek czosnku), przykryć i dusić przez 1 minute, aż liście się skurczą i zmięknę, mieszając raz lub dwa. Ułożyć szpinak na talerzach, na nim położyć łososia. Na patelni delikatnie, uważając, by się nie zagotowała, podgrzać śmietanę z sokiem z cytryny, kaparami i pietruszka, doprawić do smaku. Sosem polać łososia. Podawać udekorowane kawałkami cytryny.