wtorek, 13 września 2011

Eat More Vitamins...

Łosoś na szpinaku z sosem tatarskim

Składniki: (porcja dla 2 osób)
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego albo roślinnego
  • 2 filety z łososia
  • 250 g szpinaku
  • 2 łyżki nisko tłuszczowej creme fraiche 
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka kaparów, odsączonych
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • kawałki cytryny, do dekoracji    


Na patelni rozgrzać olej, filet z łososia przyprawić z obu stron sola i pieprzem, po czym smażyć przez około 4 minuty z każdej strony, aż będzie złocisty. Zdjąć z patelni, następnie wrzucić na niż szpinak, przyprawić (dodałam tez 1 mały ząbek czosnku), przykryć i dusić przez 1 minute, aż liście się skurczą i zmięknę, mieszając raz lub dwa. Ułożyć szpinak na talerzach, na nim położyć łososia. Na patelni delikatnie, uważając, by się nie zagotowała, podgrzać śmietanę z sokiem z cytryny, kaparami i pietruszka, doprawić do smaku. Sosem polać łososia. Podawać udekorowane kawałkami cytryny.