sobota, 30 lipca 2011

Mexican food... tortilla :)

Weekendowe gotowanie nie będzie super zdrowe ( małe odstępstwa od reguł są czasem wskazane, żeby nie popaść w paranoje zdrowego gotowania i jedzenia), ale będzie łatwe, szybkie i przyjemne do przyrządzenia :)
Poza sushi (od którego mogłabym być permanentnie uzależniona) lubię kuchnie meksykańską (zwłaszcza tortillę). W moim menu pojawiają się różne wariacje na temat tortilli, wszystko zależy od inwencji twórczej i preferencji smakowych :). Czasem warto przygotować samemu zdrowsze pełnoziarniste placki, ale gdy czas nagli ( i żołądek domaga się czegoś pysznego) proponuje skorzystać z gotowych placków dostępnych w supermarketach. 

Do tortilli potrzebujemy:
400 g piersi kurczaka (opcjonalnie indyczej)
1 szt. czerwonej cebuli
1 średnią paprykę (kolor do wyboru)
paczka tortilli
przyprawa Taco Mix 


Pokrojone mięso i warzywa podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.


Przygotowujemy domowe guacamole, do którego potrzebujemy małą cebulę czerwoną, 2 małe awokado, pomidorki cherry, pęczek szalotki, kilka ząbków czosnku.


Siekamy składniki do guacamole, doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z limonki.



Najprzyjemniejszy etap to układanie farszu mięsno-warzywnego na plackach tortilli, możemy dodać odrobinkę żółtego sera :)



    Zawijamy placki i układamy w piekarniku nagrzanym do ok. 160 stopni. Wierzch możemy posmarować odrobiną salsy pomidorowej.


  
Podajemy z guacamole i salsą :) posypane resztkami szalotki.