wtorek, 19 lipca 2011

Food...

Nie lubię określenia, że jestem na diecie. Większości kobiet dieta kojarzy się zapewne z bardzo restrykcyjnymi ograniczeniami wysokokalorycznych produktów (jak słodycze, węglowodany itd), z wiecznym głodowaniem i nie najlepszym samopoczuciem. Zazwyczaj taki stan ma okres przejściowy od kilku dni do kilku tygodni. Dla mnie dieta to nie krótkotrwały etap, lecz pewien styl życia i odżywiania. Na pewno moim celem nie jest zostanie anorektyczką, bądź kimkolwiek kto cierpi na jakieś zaburzenia odżywiania. Moje posiłki są przemyślane i pełnowartościowe, staram się zawsze tak wybierać produkty, żeby nie cierpiało na tym moje ciało. Zawsze stawiam na jakość jedzenia a nie na ilość. 
Postaram się dzielić moimi pomysłami kulinarnymi zgodnymi ze zdrowym stylem odżywiania. Niektóre są moje, autorskie, inne wyszukane gdzieś w sieci. Lubie eksperymentować w kuchni i zawsze staram się o duże zróżnicowanie i urozmaicenie na moim talerzu. 

Mój pomysł na pełnowartościowe śniadanie :

Owsianka z karmelizowanymi jabłkami


Główne zalety owsianki: dodaje energii, pomaga utrzymać stały poziom cukru we krwi, dzięki czemu dłużej czujemy się syci, nie mamy napadów głodu. Zawiera łatwo rozpuszczalny błonnik, który wchłania płyny i wypełnia żołądek na dłużej niż błonnik nierozpuszczalny (obecny np. w warzywach). Możesz ją zjeść na śniadanie (orzeźwia), kilka godzin przed rozpoczęciem ćwiczeń (daje energię) lub na kolację (na długo zaspokaja głód).

Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
2 szklanki mleka (mi starczyło 1 i 1/2)
1 szklanka wody
szczypta soli
karmelizowane jabłko lub gruszka
1 jabłko  lub gruszka (obrana i pozbawiona gniazd nasiennych, pokrojona w cząstki)
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
szczypta cynamonu

Zagotuj wodę z solą i płatkami owsianymi. Gotuj całość przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu (staraj się nie odchodzić, bo twoja owsianka przywrze do dna…) Dodaj mleko i gotuj do zgęstnienia (tutaj też jej pilnuj…).
Na maśle lekko zrumień cząstki jabłko lub gruszkę. Dodaj miód, cynamon. Podgrzewaj ciągle mieszając do zgęstnienia sosu. Delikatnie wyjmij gruszki, połóż je na owsiance i polej sosem po wierzchu.
Smacznego!