Lubie komponować nowe smaki, więc ciągle wprowadzam w moich potrawach jakieś modyfikacje. Często są to inspiracje zaczerpnięte z sieci, jednak nie odwzorowuje wiernie przepisów, lubię eksperymentować, dodając jakiś składnik od siebie. Tak też było w przypadku zupy z buraków z dodatkiem mleka kokosowego i aromatycznych przypraw. Wyszła pyszna, pełna różnorodnych smaków, zupełnie inna niż klasyczny barszcz.
Składniki:
500 g pieczonych buraczków (obranych i posiekanych lub utartych)
1 duża cebula posiekana
400 ml mleka kokosowego
małe opakowanie, puszka białej fasoli (u mnie mix cieciorki i białego fasoli)
600 ml bulionu warzywnego ( może być z kostki)
sok z 1/2 limonki
1 łyżka oleju
5 ząbków pieczonego czosnku (rozgniatamy na pastę)
1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski)- nie mylić z kminkiem !
sól, pieprz
jogurt naturalny z kawałkami ogórka i koperek do przybrania
Podgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, sól i kumin. Podsmażać całość przez kilka minut do zeszklenia cebuli. Dodać buraki i podsmażać całość przez 2 minuty, następnie dodać sok z limonki i czosnek. Dolać bulion, posolić, popieprzyć i gotować przez 8-10 minut. Dodać mleko kokosowe i fasolkę. Wymieszać i podawać z dodatkiem jogurtu, posypać koperkiem.